.

     
 
Aleksandar Maćašev / Book
back / nazad    
 
 
Preuzmite kompletan press kit >>> macasev-press-kit.zip (17 Mb)
ili izaberite reprodukcije ispod

 
Izbor reprodukcija za štampu  
   

Naslovna strana knjige 1
fajl za štampu (PDF, 250 kb) >>>
   

Naslovna strana knjige 2
fajl za štampu (PDF, 250 kb) >>>
   

Joseph Goebbels™, poster broj 2
fajl za štampu (PDF, 6.8 Mb) >>>
   

Porodični portret broj 1
fajl za štampu (Tif, 2.4 Mb) >>>
   

I don't want to be loved, I just want to be adored
(Margins)
fajl za štampu (Tif, 7.5 Mb) >>>
   

Buba u uhu, enterijerska grafika (Telenor)
fajl za štampu (PDF, 320 kb) >>>
   

Revolution, dizajn majice
fajl za štampu (PDF, 240 kb) >>>
   
   
Saopštenje za medije Word format >>>
   

Promocija knjige
ALEKSANDAR MAĆAŠEV / BOOK
(izdavač: MIKSER BOOKS)

MAĆAŠEV STRIPPED AND PRINTED

U sredu 13. oktobra u 19 časova u Supermarket concept store-u održaće se promocija knjige “Aleksandar Maćašev / Book” koja objedinjuje petnaestogodišnji opus stvaralaštva Aleksandra Maćaševa u savremenoj vizuelnoj kulturi. Predstavnici medija učestovaće u zanimljivom razgovoru sa autorom koji povodom promocije dolazi iz Njujorka u kome živi i radi od 2008. godine. Tom prilikom novinari i urednici dobiće na poklon primerak ove
atraktivne knjige.

Po rečima Stevena Hellera (www.hellerbooks.com), poznatog američkog dizajnera i teoretičara vizuelnih umetnosti koji potpisuje predgovor knjige Aleksandra Maćaševa, “njegov rad čini spoj domišljatosti i znanja, besa i skepticizma”, a na posmatraču je da se u Maćaševljevom narativu opredeli za udobnu laž ili da ispod njegove visokoestetizovane površine “napipa” uznemirujuću istinu.

Maćašev virtuozno koristi masovne medije u svim svojim projektima, krećući se gotovo neprimetno kroz različite umetničke discipline. Uvek vizuelno zavodljiv, široke erudicije, dokumentaristički pedantan i socijalno angažovan, Maćašev oblikuje nove kulturne koncepte i otkriva svoje višestruke identitete, ni za trenutak ne odustajući od dijaloga sa posmatračem, bez obzira na intimnost ili kompleksnost teme. Od kontroverznog projekta Joseph Goebbels™ kojim je skrenuo pažnju domaće i svetske umetničke javnosti, preko Family Portraits - privatne porodične dijagnoze, do vizuelnog intimnog dnevnika Margine, Maćašev provocira posmatrača, upućenog i neupućenog, ne samo temom nego i subverzivnom upotrebom medija. Baš kao i pop ikona Madonna, Maćašev
pronalazi slobodu upravo u tom prostoru subverzije u kome posmatrač pridodaje značenja, a identitet autora nestaje.

Aleksandar Maćašev je i umetnik i dizajner. Stvara u vrlo širokom spektru vizuelnih i interaktivnih umetničkih disciplina (slikarstvo, grafički dizajn, web, advertising) tako što bira najefektniji medij prema onome što ima da kaže, ne dopuštajući da ga sputaju ograničenja pojedinih disciplina. Maćašev je nestalni ljubavnik svakog umetničkog faha, napušta ga onog trenutka kada medij nije u stanju da prenese ideju koja ga “svrbi”. Njegov rad bezobzirno briše granice između disciplina vizuelne kulture, do te mere da gotovo postaje disciplina za sebe. Kako sam kaže "Ako ne možete da se uklopite ni u jednu profesiju najbolje je da izmislite novu". Možda upravo to nije želeo, ali je njegov rukopis postao prepoznatljiv po doslednom odsustvu opredeljenja za čvrsto definisani umetnički izraz. Jedan je od najuspešnijih autora u korišćenju interneta kao nosača umetničkog izraza, kao i primeni mas-medijskog vokabulara u svom radu, čemu je očigledno doprinelo njegovo bogato radno iskustvo u nekoliko vodećih advertajzing agencija u Srbiji. Maćašev je karijeru “radnika u vizelnoj kulturi” započeo veoma rano kao slikar, da bi tokom studija arhitekture intenzivno eksperimentisao sa prostornim intervencijama. Krajem 90-tih urođeni talenat za grafički dizajn usmerava ka novim medijima, advertajzingu, web dizajnu, da bi danas njegovo dominantno polje rada činili grafički i web dizajn, i na kraju - blog art, polje izraza na kome je Maćašev apsolutni gospodar sadržaja i forme emitovane vizuelne informacije.

Njegov rad se kreće od bolno intimnih umetničkih projekata, preko manipulisanja medijskom kulturom do komercijalnih poduhvata masovne komunikacije. Sama knjiga je struktuirana po mediju koji Maćašev upotrebljava (štampa, ekran, boja, prostor), a ne po disciplini (grafički dizajn, slikarstvo, web dizajn, umetnost...).

Član je AIGA (American Institute for Graphic Arts), najznačajnijeg američkog strukovnog
udruženja grafičkih dizajnera, Art Directors Club of Serbia i ULUPUDSA. Od 2008.
godine živi i radi u Njujorku gde kao kreativni direktor predvodi studio reMiks NYC.

Art direkcija i dizajn knjige: Andrej Dolinka
Predgovor: Steven Heller

Dodatne informacije o knjizi su dostupne na adresi:
www.macasev.com/book
Sve informacije o autoru su dostupne na adresi:
www.macasev.com

Kontakt:
Maja Lalić
maja@mikser.rs
065 210 3456

Kontakt autora:
Aleksandar Maćašev
macasev@gmail.com
064 18 18 350 (Srbija)
202 294 2828 (USA)
www.macasev.com

back / nazad    
 
     
© 2010 Aleksandar Maćašev